header

6. WNIOSKI O PŁATNOŚĆ

9 września 2017r. - Konkurs Kulinarny pt. „Kuchnia tradycyjna Lokalnej Grupy Działania –„Powiatu Świdwińskiego” w miejscowości Rąbino. PDF Drukuj Email
wtorek, 12 września 2017 12:02

 

Kuchnia tradycyjna Lokalnej Grupy Działania9 września 2017r. - Konkurs Kulinarny pt. „Kuchnia tradycyjna Lokalnej Grupy Działania –„Powiatu Świdwińskiego” w miejscowości Rąbino.

 

W sobotę 9 września 2017 roku w Rąbinie odbyła się VII Edycja Konkursu Kulinarnego na najlepszy produkt lokalny pn.: „Kuchnia tradycyjna Lokalnej Grupy Działania –„Powiatu Świdwińskiego” organizowany przez Lokalną Grupę Działania – „Powiatu Świdwińskiego”. W konkursie wzięli udział mieszkańcy członkowskich gmin: Sławoborze, Rąbino, Świdwin, Brzeżno i Połczyn-Zdrój oraz miasto Świdwin. Ponadto w imprezie uczestniczyli członkowie Stowarzyszenia LGD oraz zaproszeni goście i mieszkańcy powiatu. Głównym zamierzeniem organizatora konkursu wpisującym się również w cele i działania statutu LGD i Lokalnej Strategii Rozwoju było promowanie obszarów wiejskich poprzez pobudzenie aktywności społeczności lokalnej, stworzenie możliwości zaprezentowania przez gminy swojego dotychczasowego dorobku kulinarnego oraz kulturalnego.

 

W konkursie kulinarnym wzięło udział 16 potraw.


Potrawy biorące udział w konkursie oceniane były przez Jury składającego się z 3 osób:

1. Piotr Pakuszto – Wicestarosta Białogardzki
2. Anna Matuszyńska – Dyrektor Pomorskiego Banku Spółdzielczego w Świdwinie
3. Dorota Pulnik – Przedstawiciel Nadleśnictwa Świdwin

 

Każda potrawa oceniona była przez Jury w następujących kategoriach:
• smak potrawy/produktu
• wygląd potrawy/produktu
• oryginalność
• nazwa.

 

Praca jurorów nie należała do najłatwiejszych, gdyż uczestnicy konkursu przygotowali sporą ilość smacznego, tradycyjnego jedzenia. W trakcie prac Komisji wszyscy zaproszeni goście, przy akompaniamencie Zespołu Dąbrowiacy i Barwinok z Rusinowa (Gmina Świdwin), Zespół „Leszczyna” z Pęczerzyna (Gmina Brzeżno) - degustowali tradycyjne potrawy i regionalne specjały.


Najważniejszą chwilą dla biorących udział w konkursie był moment ogłoszenia zwycięzców. Jury konkursowe przyznało następujące miejsca:

 

I miejsce - „ Rolada serowa z mięsnym nadzieniem ” - p. Lech Lipka - zam. Berkanowo, gm. Świdwin
II miejsce - „ Kapuściane worki ” - p. Małgorzata Białous - zam. Kluczkowo , gm. Świdwin
III miejsce - „ Wiejskie pierożki Floriana ” - p. Florian Hyży - zam. Stary Przybysław , gm. Świdwin


Wyróżnienia otrzymują :


„ Pierogi z bobem ” - p. Zbigniew Niedziałek - zam. Stary Przybysław, gm. Świdwin
„Kaczka z czerwoną kapustą” - p. Aneta Nowak - zam. Koszanowo, gm. Brzeżno
„ Karkówka w warzywach ” - p. Marzena Herman - zam. Gmina Miejska Świdwin
„Galart” - p. Paulina Siubdzia - zam. Trzciana , gm. Sławoborze
„ Bigos Halinki ” - p. Halina Rajecka Szylak - zam. Wilczkowo, gm. Brzeżno
„ Ciasto ze szpinakiem ” - p. Dorota Kłosowska - zam. Biała Góra, gm. Rąbino
„ Chlebek wiejski ze smalczykiem i ogóreczkiem” - p. Magdalena Sopyła - zam. Smardzko, gm. Świdwin
„Szaszłyk mielony z warzywami ” - p. Krystyna Szyderska - zam. Przyrzecze , gm. Brzeżno
„Kurkowa zupa ” - p. Aneta Bies - zam. Berkanowo, gm. Świdwin
„Zapiekanka z piersi kurczaka z grzybami ( kurki ) i warzywami ” - p. Zofia Kozieł - zam. Biała Góra, gm. Rąbino
„ Pstrąg wędzony ” - p. Agata Kruzel - zam. Przyrzecze , gm. Brzeżno
„Kotlety ziemniaczane z farszem i sosem pieczarkowym oraz surówka z białej kapusty ” - p. Wioletta Surmiak - zam. Brzeżno, gm. Brzeżno
„Łazanki ” - p. Kamila Kosiorek - zam. Sławoborze, gm. Sławoborze

 

Wszystkim uczestnikom i gościom serdecznie dziękuje za wspaniałą zabawę i zapraszamy do udziału w następnych edycjach.

 

 

Poprawiony: wtorek, 12 września 2017 12:14
 
UE1b LEADER logo LGD PROW-2014-2020 maly

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji"

PROW 2014-2020.